ISTORIC
Scurt istoric Asociaţia „Grupul de Acţiune Locală Vrancea Sud-Est”
Un Grup de Acțiune Locală (GAL) este o formă de parteneriat constituit într-un teritoriu rural care reunește reprezentanți ai sectoarelor public, privat și ai societății civile din teritoriul respectiv, creat cu scopul de a implementa metodele LEADER de dezvoltare rurală. Este foarte important ca unitățile administrativ teritoriale împreună cu reprezentanți ai sectorului privat, să facă parte din aceste structuri, deoarece o parte a politicii de finanțare de către Uniunii Europene este de a oferi bani prin intermediul acestor grupuri de acțiune locală și nu individual, diferitelor entități.
LEADER în Europa
Programul LEADER (Liaison Entre Actions de Developpment de I’Economie Rurale) face parte din inițiațivele comunitare ale Uniunii Europene. Această inițiativă s-a născut cu ocazia reformei Fondurilor structurale din 1989. Motorul de funcționare al programului Leader, respectiv beneficiarul acestuia, este Grupul de Acțiune Locală (denumit în continuare GAL), care reprezintă parteneriate constituite între diverși reprezentanți ai sectorului socio-economic din teritoriu și care determină direcția de dezvoltare a regiunii.
Programul LEADER reprezintă o abordare care oferă noi oportunități de dezvoltare rurală punând bazele identificării nevoilor locale, întăririi capacității de dezvoltare și implementării strategiilor locale de dezvoltare în vederea conservării patrimoniului rural și cultural, dezvoltării mediului economic și îmbunătățirii abilităților organizatorice ale comunităților locale.
- La nivel european, necesitatea Programului LEADER a apărut în 1990, când, programele publice pentru dezvoltare rurală din multe țări erau limitate, în ceea ce privește obiectivul intervențiilor lor, fiind administrate într-un mod tradițional de sus în jos (de la nivel central spre cel local).
- În perioada 1991-1994 la nivel comunitar s-a derulat LEADER I, “Faza de inițiere”, în cadrul căreia au fost constituite 217 Grupuri Locale de Acțiune (GAL). În cadrul LEADER II (1994-1999), Faza de generalizare, s-au format 1000 GAL-uri. În cadrul LEADER (2000-2006), Faza de consolidare, au fost selectate 896 GAL-uri, în zonele rurale din toate statele membre.
LEADER în România
În perioada de programare 2007-2013, Leader a fost integrat („încorporat”) în toate programele naționale / regionale de dezvoltare rurală. Datorită acestui lucru, a fost posibilă aplicarea abordării Leader pe o scară mult mai largă și într-o serie mult mai vastă de activități de dezvoltare rurală.
Caracteristicile Programului LEADER:
- abordare teritorială (utilizarea eficientă a resurselor locale din cadrul unei zone teritoriale specifice, desfășurarea de activități integrate și crearea unei viziuni comune);
- abordare partenerială (realizarea unui parteneriat public-privat interesat în dezvoltarea zonei, denumit Grup de Acțiune Locală);
- abordare de jos în sus (participarea activă a populației locale la planificarea, luarea deciziilor și implementarea strategiilor necesare dezvoltării zonei);
- abordarea integrată și multisectorială a strategiilor bazate pe interacțiunea partenerilor din toate sectoarele economiei locale, pentru a planifica și pune în comun problemele din mediul rural;
- accent deosebit pe inovație și experimentare (căutarea de răspunsuri noi la problemele existente ale dezvoltării rurale);
- implementarea proiectelor de cooperare;
- interconectarea parteneriatelor locale.
Scopul programului LEADER
- Scopul programului LEADER este de a acorda sprijin și a încuraja locuitorii din spațiul rural în vederea evaluării oportunităților de dezvoltare pe termen lung a microregiunii. Intenția este de a sprijini realizarea unor strategii integrate, cu soluții inovative și care asigură dezvoltarea sustenabilă a regiunii prin:
- protejarea patrimoniului cultural și natural local;
- consolidarea economiei rurale care înseamnă în primul rând crearea de locuri de muncă;
- îmbunătățirea capacității administrative a comunităților locale.
Asociația „Grupul de Acțiune Locală Vrancea Sud-Est” este persoană juridică de drept privat cu scop nepatrimonial, independentă, înființată conform Ordonanței Guvernului României nr. 26/2000 cu modificările și completările ulterioare, înscrisă în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor potrivit încheierii civile nr. 49/30.06.2011, pronunțată de Judecătoria Focșani, Județul Vrancea în dosarul nr. 9404/231/2011, cod de identificare fiscală 28844590.
Sediul social al Asociației este în sediul în Strada Milcov Nr. 2. localitatea Răstoaca, Județul Vrancea.
Parteneriatul Grupului de Acțiune Locală Vrancea Sud-Est
Parteneriatul public privat al Grupului de Acțiune Locală Vrancea Sud – Est este format din parteneri publici, parteneri privați și parteneri societate civilă (ponderea partenerilor privați și ai reprezentanților societății, ponderea partenerilor privați și ai reprezentanților societății civile se situează peste pragul de 51 %).
- Partenerii privați cu ponderea cea mai importantă în componența parteneriatului o reprezintă agenți economici care sunt preocupați să-și dezvolte propriile afaceri în teritoriu. Dintre aceștia, marea majoritate au accesat programe de finanțare nerambursabilă și au implementat proiecte de succes cu precădere în domeniul agriculturii. Această realitate a condus la o creștere economică semnificativă din teritoriu.
- Contribuția asociațiilor crescătorilor de animale, parteneri ai GAL, constă în relațiile de parteneriat pe care le dezvoltă în teritoriu cu agenții economici care preiau, prelucrează și valorifică laptele, carnea, lâna și alte produse derivate, precum și cu agenții economici care produc și comercializează mașini, instalații, utilaje și alte produse folosite în procesul creșterii ovinelor și caprinelor. De asemenea aceste asociații desfășoară activități în sensul promovării tradițiilor locale, agroturismului, protejării mediului și susținerii bunăstării sociale, la nivel local.
- La nivelul comunităților rurale din teritoriul Grupului de Acțiune Locală Vrancea Sud – Est, administrația publică în calitate de factor de decizie, în consultare permanentă cu toți factorii interesați (mediul de afaceri, partenerii sociali etc.) sunt preocupați în permanență de obținerea de finanțări prin programe ale U.E., pentru proiectele de dezvoltare rurală care vizează modernizarea drumurilor comunale, dotarea administrațiilor locale cu utilaje de deszăpezire și ISU, înființarea și modernizarea terenurilor sportive din incinta școlilor, reabilitări și înființări ale sistemelor de alimentare cu apă, reabilitare școli, dispensare, construire săli de sport, reabilitare sedii primării etc.
Teritoriul acoperit de GAL Vrancea Sud-Est se afla în teritoriul eligibil LEADER. Teritoriul acoperit de parteneriat este coerent și omogen din punct de vedere geografic și strategic, dar și social, economic și cultural având potențial din punct de vedere al resurselor umane, financiare și economice.
Teritoriului Grupului de Acțiune Locală Vrancea Sud – Est este delimitat la Sud de limita administrativă a județului Buzău, la Est de limita administrativă a județului Brăila, la Vest de cea a județului Galați. Acesta este străbătut de la S-E la N de DN 23 și DN23A, ca artere de comunicație importante, ce fac legătura cu drumurile județene ce străbat teritoriul. Teritoriul este străbătut de Drumul European E 85, ce face legătura între sudul și nordul țării.
Obiectivele Asociației Grupului de Acțiune Locală Vrancea Sud-Est:
- Creșterea capacității de colaborare a actorilor locali, la nivelul teritoriului, în scopul elaborării și implementării strategiei de dezvoltare locală,
- Favorizarea competitivității agriculturii
- Asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale și combaterea schimbărilor climatice
- Obținerea unei dezvoltări teritoriale echilibrate a economiei și comunităților rurale, inclusiv crearea și menținerea locurilor de muncă
Prima etapă în abordarea LEADER pentru teritoriul acoperit de Parteneriatul GAL Vrancea Sud-Est a fost făcut în perioada 2007 – 2013 prin intermediul Axei IV din PNDR.
În perioada de programare 2007-2013 teritoriul acoperit de GAL Vrancea Sud -Est a fost format din 12 UAT-uri, după cum urmează:
Județul Vrancea: Bălești, Ciorăști, Gologanu, Gugești, Măicănești, Milcovul, Nănești, Răstoaca, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Tătăranu,
Județul Galați: Nămoloasa.
Parteneriatul constituit din membrii fondatori ai asociației era format din 43 de membrii,reprezentanți din sectorul public, privat și societate civilă.
Valoarea Contractului de finanțare: 2.856.791 euro, din care 571.358 euro funcționare GAL
Valoare proiecte finanțate:2.283.928 euro
Număr proiecte finanțate în perioada 2012-2015: 74 proiecte
În urma activităților desfășurate de echipa de implementare a Strategiei de Dezvoltare Locală din perioada de finanțare 2007-2013 GAL Vrancea Sud-Est a fost considerat de Ministerul Agriculturii cel mai bun din ţară.
A doua etapă în abordarea LEADER pentru teritoriul acoperit de Parteneriatul GAL Vrancea Sud-Est a fost făcut în perioada de implementare 2014-2020 prin intermediul PNDR.
În perioada de programare 2014-2020 teritoriul acoperit de GAL Vrancea Sud -Est a fost format din 15 UAT-uri, după cum urmează:
Județul Vrancea: Bălești, Ciorăști, Gologanu, Gugești, Măicănești, Milcovul, Nănești, Răstoaca, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Tătăranu,
Județul Galați: Nămoloasa.
Județul Brăila: Măxineni, Salcia Tudor și Scorțaru Nou
Parteneriatul asociației s-a mărit de la 43 de membrii la 51 de membri reprezentanți din sectorul public, privat și societate civilă.
- Reprezentanți ai partenerilor publici – 19
- Reprezentanți ai partenerilor privați – 28
- Reprezentanți ai societății civile – 4
Valoarea inițială a Contractului de finanțare: 2.695.498.31 euro.
GAL Vrancea Sud-Est a continuat să implementeze cu succes Strategia de Dezvoltare Locală 2014-2020 și astfel în anul 2018 a obținut un onorabil loc 5 în urma evaluărilor făcute la nivelul PNDR.
Valoarea Contractului de finanțare după bonusarea GAL pentru performanță s-a majorat până la valoarea de 2.841.445,31 euro.
Valoare Contract finanțare urmare a contractării fondurilor de tranziție: s-a majorat la 3.470.701,07 euro.
Valoare proiecte finanțate: 2.727.651,24 euro 37 proiecte finanțate pentru populația din teritoriul GAL Vrancea Sud Est în perioada 2017-2024.